Nederland heeft klein aandeel in vakantieverhuur eigen woning

Het marktaandeel van overnachtingen via private vakantieverhuur, geboekt via deelplatformen, is in Nederland laag ten opzichte van onze buurlanden. Deze zogeheten private vakantieverhuur heeft bij ons een aandeel van slechts 7 procent ten opzichte van andere vakantieaccommodaties, waar dit in bijvoorbeeld Frankrijk op 27 procent ligt. In Nederland stijgt het aantal overnachtingen via private vakantieverhuur wel, maar het aandeel blijft stabiel.

In onze analyse hebben we alleen de private vakantieverhuur meegenomen die wordt geboekt via deelplatformen als Airbnb, booking.com, Tripadvisor en Expedia Group. De werkelijke aantallen en wellicht ook de marktaandelen van private vakantieverhuur liggen in alle landen daarom waarschijnlijk hoger. Een deel van de overnachtingen wordt namelijk door bijvoorbeeld terugkerende gasten direct bij de verhuurder geboekt, wat kosten uitspaart.

Download hier de nieuwste editie van de Stand van Leisure van ABN AMRO.

Private verhuur in Nederland stabiel

Waar het aandeel van private vakantieverhuur in ons land bovendien heel stabiel is, laten België, Frankrijk en Duitsland juist een duidelijke groei te zien in het aandeel overnachtingen van private vakantieverhuur. In onze buurlanden zorgt de groeiende private vakantieverhuur duidelijk tot toenemende concurrentie voor hotels, vakantieparken en campings.

Een mogelijke oorzaak voor het lage aandeel in Nederland is het ontmoedigingsbeleid van Amsterdam, een van de grootste toeristische trekpleisters van het land. Inwoners mogen hun woning slechts alleen verhuren met een vergunning waaraan een flink aantal regels zijn verbonden. De afschrikkende werking van boetes bij verhuur zonder vergunning of het niet voldoen aan de gestelde regels lijkt dus te werken.

Overigens is beperkend beleid op private vakantieverhuur niet alleen Amsterdam van kracht. Zo moet in Italië de identiteit van huurders fysiek worden gecontroleerd, om te zorgen dat personen met duistere motieven niet eenvoudig een logeerplek kunnen regelen. In Barcelona worden 10.000 vergunningen voor private vakantieverhuur ingetrokken vanwege het woningtekort in de stad. In New York moet de verhuurder ook in de woning verblijven tijdens de verhuur.

Toch zou ook in Amsterdam, en daarmee in Nederland, het marktaandeel van private vakantieverhuur wel eens kunnen gaan stijgen. De gemeente voert een breed beleid om de groei van het toerisme te beperken, wat betekent dat ook paal en perk is gesteld aan het ontwikkelen van nieuwe hotelkamers. Dit kan er toe leiden dat reizigers vaker voor private verhuur kiezen en dat het aandeel private vakantieverhuur in de toekomst stijgt.

Toename overnachtingen in private vakantieverhuur

Hoewel het marktaandeel laag is, neemt het aantal overnachtingen via private vakantieverhuur in Nederland wel toe. Na een dip tijdens de coronapandemie is weer stijgende lijn zichtbaar en sinds ligt de private vakantieverhuur in 2023 weer hoger dan 2019. Ook dit jaar lijkt de groei door te zetten. In de eerste helft van 2024 zijn meer dan een half miljoen extra overnachtingen geboekt in deze logiesvorm ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar.

Verdere groei van private vakantieverhuur ligt mogelijk in het verschiet als gevolg van fiscale maatregelen die het nieuwe kabinet Schoof op de plank heeft liggen. Vanaf 2026 zal de voorgenomen verhoging van de btw naar 21 procent de concurrentiepositie van hotels en vakantieparken verslechteren ten opzichte van private vakantieverhuur. Hoewel private logiesverstrekking ook btw-belast is, kunnen verhuurders met een jaaromzet van minder dan 20.000 euro gebruikmaken van de vrijstelling binnen de kleineondernemersregeling, waardoor de verhoging weinig effect op deze groep zal hebben.

Download hier de nieuwste editie van de Stand van Leisure van ABN AMRO.

To top