De btw-verhoging op recreatie en oplopende lokale lasten zorgen voor toenemende zorgen binnen de branche. ‘Als we nu geen halt toeroepen, prijzen we de Nederlander zijn eigen land uit.’
De Nederlandse recreatiesector slaat alarm. Vakantie in eigen land, lang een populair alternatief voor vliegvakanties, dreigt onbetaalbaar te worden voor een groeiende groep Nederlanders. De combinatie van stijgende kosten, een forse verhoging van het btw-tarief en steeds hogere toeristenbelastingen zet de betaalbaarheid van recreatie in eigen land ernstig onder druk.
“Voor veel gezinnen wordt een weekje Veluwe of een midweek aan de kust een luxe-uitje,” stellen meerdere recreatieondernemers in een gezamenlijk signaal, dat onlangs verscheen in het Financieel Dagblad. “En dat terwijl we juist zouden moeten stimuleren dat mensen hun vakantiebudget in eigen land besteden.”
Btw-verhoging van 9 naar 21 procent: financiële klap voor gezinnen én ondernemers
Het kabinet wil om het lage btw-tarief van 9 procent op onder meer verblijfsrecreatie verhogen naar 21 procent. Die maatregel treft niet alleen vakantiegangers rechtstreeks in de portemonnee, maar ook de ondernemers die, groot of klein, moeite hebben om de kostenstijging niet volledig door te berekenen. De rek is eruit, klinkt het vanuit de branche.
“Deze gezinnen kiezen bewust voor een verblijf in Nederland, nemen geen vliegtuig en geven hun geld lokaal uit. Juist die keuze moet je belonen in plaats van bestraffen,” aldus de ondernemers.
Voor een gemiddeld gezin kan de btw-verhoging honderden euro’s verschil maken. Tegelijkertijd maakt het buitenlandse aanbod met scherpe prijzen en lage belastingen het aantrekkelijker om de grens over te steken. “Dat druist volledig in tegen duurzaam toerisme en het stimuleren van binnenlandse bestedingen.”
Ook maatschappelijke gevolgen
Niet alleen vakantiegangers worden geraakt. Ook organisaties als Scouting Nederland en Jantje Beton waarschuwen voor de gevolgen. Schoolkampen, sportweken en zomerkampen worden onnodig duurder, waardoor deelname van kinderen uit kwetsbare gezinnen op het spel komt te staan.
Onderzoek van Ipsos uit 2024 onderstreept deze trend. Maar liefst 34 procent van de Nederlanders geeft aan dit jaar minder te besteden te hebben aan vakantie. Van de mensen die vorig jaar nog in Nederland op vakantie gingen, overweegt 49 procent dit jaar af te zien van een binnenlandse vakantie als de btw-verhoging doorgaat.
Oproep aan Den Haag: kies voor visie én consistentie
De branche roept de politiek op om, net als bij sport en cultuur, een uitzondering te maken voor de recreatiesector. Niet alleen door de btw-verhoging terug te draaien, maar ook door structurele maatregelen te nemen, zoals landelijke afspraken over toeristenbelasting en een voorspelbaar investeringsklimaat.
“Vakantie is geen luxeproduct, maar een essentiële behoefte voor welzijn en balans,” aldus de initiatiefnemers. “Laten we voorkomen dat ontspanning in eigen land straks alleen nog bereikbaar is voor de happy few.”